Contact

(+4) 0743 333 855

Trimite-ne un email!

Detalii Contact:

Mesaj:

Mesajul a fost trimis cu succes. Close this notice.

Oferta Asigurare Calatorie

Suma Asigurata: RON

Contact:

Calatoria

Solicitarea ta a fost trimisa cu succes. Close this notice.

Oferta Asigurare Auto

Contact:

Detalii Autovehicol:

Solicitarea ta a fost trimisa cu succes. Close this notice.

Oferta Asigurare Accidente

Nivel Suma: RON

Contact:

Ai folosit tutun sau produse cu nicotina in ultimele 12 luni?

Da, am folosit Nu, nu am folosit
Solicitarea ta a fost trimisa cu succes. Close this notice.

Oferta Asigurare Locuinta

Locuinta ta:

Contact:

Solicitarea ta a fost trimisa cu succes. Close this notice.
Asigurare CMR

Asigurare de raspundere
a transportatorului

pentru marfa transportata in calitate de caraus (CMR).

Asigurare CMR

Asigurare de raspundere a transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus (CMR).

Daca sunteti transportator national sau international, sunteti expus unei presiuni constante: „ce se intampla daca deteriorez sau distrug complet marfa ce mi-a fost incredintata, din culpa mea?”.

Pentru aceste cazuri, aveti la dispozitie optiunea de asigurare a raspunderii pentru dauna produsa marfurilor transportate.

Obiectul asigurarii CMR il constituie raspunderea companiilor ce efectueaza transporturi nationale sau internationale cu vehicule (care sunt mentionate expres in polita de asigurare), pentru avarierea sau distrugerea marfurilor incredintate pentru transport.

Fac obiectul asigurarii numai raspunderile ce ii revin transportatorului in calitate de caraus pentru pagube produse marfurilor transportate cu vehicule, potrivit prevederilor de la art.17 si 23 din „Conventia privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (C.M.R.)”, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara acesteia.

Polita intra in vigoare la primirea marfurilor de catre transportator (atunci cand marfa intra in posesia transportatorului) si isi incheie valabilitatea la livrarea acestora beneficiarului, la locul de descarcare (la eliberare).
Riscurile acoperite sunt pierderea totala sau partiala a marfurilor, avarierea acestora sau depasirea termenului de livrare.

Cun se stabileste raspunderea?

Pentru a se primi o despagubire pe CMR, trebuie sa se demonstreze vina (raspunderea) transportatorului pentru pierderea totala, partiala sau avarierea marfurilor transportate.

Transportatorul este exonerat de raspundere daca riscurile mentionate mai sus au avut drept cauza „o culpa a persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa, un ordin al acesteia nerezultand dintr-o culpa a transportatorului, un viciu propriu al marfii sau circumstante pe care transportatorul nu putea sa le evite si ale caror consecinte nu le putea preveni”, conform prevederilor Conventiei CMR.

Care e limita raspunderii?

In conformitate cu dispozitiile Conventiei CMR, despagubirea acordata pentru pierderea totala sau partiala a marfii este calculata in functie de valoarea marfii la locul si in momentul primirii acesteia pentru transport.

Conform Conventiei CMR, pentru transporturi internationale, cuantumul despagubirii nu poate depasi 8,33 DST (adica 13,66 dolari) pentru fiecare kilogram de greutate bruta lipsa.

Daca valoarea comerciala a marfii este mai mare decat limita maxima a despagubirii prevazuta in Conventia CMR, si daca se doreste cresterea limitei de despagubire prevazuta de lege, acest lucru trebuie solicitat de transportator si prevazut in polita.

ATENTIE ! Daca valoarea facturii este mai mare decat limita de raspundere CMR (suma asigurata), se poate aplica principiul proportionalitatii in caz de dauna. De aceea e bine ca atunci cand se incheie asigurarea, limita de raspundere sa fie acoperitoare, sau sa faceti suplimentari ale limitei de raspundere, atunci cand este cazul.

Sunt asigurate toate marfurile transportate?

Sunt marfuri excluse din asigurare, conform Conventiei CMR: transportul de animale vii.

Sunt marfuri excluse conform conditiilor de asigurare, dintre cele mai frecvente amintim: hartii de valoare, metale pretioase, bani, bilete de banca, bijuterii, blanuri, obiecte de arta si de colectie.

Sunt marfuri pentru care pot fi clauze speciale de preluare in asigurare: transport vehicule pe platforme, marfuri perisabile transportate cu vehicule dotate cu instalatii frigorifice, marfuri periculoase, transporturi efectuate pe baza conventiilor postale internationale.

Alte categorii de marfuri pentru care pot fi stabilite conditii speciale de preluare in asigurare: produse electronice.

In cazul in care transportati alte tipuri de marfuri decat marfuri generale, trebuie sa aveti prevazute in polite clauze speciale de preluarea acestora in asigurare.

Cat este fransiza?

Fransiza poate fi zero, procentual din suma asigurata sau dauna, sau in valoare fixa. In cazul in care se percepe o fransiza, aceasta poate fi valabila pentru anumite riscuri (de exemplu doar pentru furt) sau se aplica pentru orice dauna.

Atentie la preluarea in asigurarea a riscului de furt pentru transporturile interne, sunt asiguratori care exclud acest risc, sau percep fransize. Aceste fransize sunt stabilite in functie de timpul de stationare, perioada (zi/ noapte) sau tip marfa. Chiar si pentru transport international, trebuie sa verificati ca aveti riscul de furt inclus. In general este preluat in asigurare riscul de furt prin efractie, excluzand cazul in care autovehiculul este descoperit (conform conventie CMR). Sunt asiguratori care nu preiau riscul de furt in asigurare in cazul autovehiculelor cu prelata, sau sunt asiguratori care preiau in asigurare doar furtul calificat (definit ca furt savarsit de doua sau mai multe persoane impreuna, mascate si cu arme asupra lor).

Sunt obligat sa inchei o polita CMR?

Din punct de vedere legislativ, asigurarea CMR este o asigurare facultativa care se supune prevederilor Conventiei privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (Conventia CMR). In practica insa, pentru obtinerea unei comenzi din partea unei case de expeditii sau direct de la beneficiarul marfii, una din conditiile de baza este existenta acestei polite de asigurare.

Titlu de final

Viata ta este cel mai important lucru

Solicitarea ta a fost trimisa cu succes. Inchide aceasta notificare.

Solicita OfertaAnunta Dauna

Informatii Companie

Bear's Insurance
Florin Duta

Str. Viitorului nr.122, etaj 1
Bucuresti, Sector 2 

Contact

E-mail:
contact@bearsinsurance.ro

(+4) 0743 333 855

Disponibil 9:00am - 5:00pm