Asigurare Agricola
Asigurarea agricola este destinata:
Culturilor agricole: cereale, plante tehnice, plante medicinale si aromatice, leguminoasele alimentare si cartofi, plantele furajere, culturile semincere, rodul viilor, livezilor, hameiului, pepinierele pomicole si viticole, plantatiile de portaltoi, plantatiile de arbusti fructiferi.
Dar si pentru speciile de animale: bovine si bubaline, ovine, caprine, porcine, caii de rasa, stupi de albine, pasari, rate, gaste, bibilici, prepelite, pesti in crescatorie.
Pentru culturile din sere, solarii si rasadnite sunt asigurate despagubirile pentru daunele produse din cauza prabusirii elementelor de constructie ale acestora provocate de actiunea: trasnetelor, exploziilor, caderilor de corpuri, coliziunilor cu autovehicule, cutremurelor, grosimii stratului de zapada.
Ce trebuie sa stii despre asigurarea culturilor agricole?
Se pot asigura: culturile de cereale, plantele tehnice, legumele si cartofii, plantele medicinale si aromatice, culturile furajere.
Prima de asigurare variaza in functie de mai multi factori:
- sensibilitatea culturii la factorii de risc asigurati;
- frecventa manifestarii factorilor de risc;
- localizarea culturilor asigurabile pe judete;
- marimea sumei asigurate, care reprezinta nivelul cheltuielilor tehnologice directe de productie.
Prima de asigurare se poate plati integral sau in rate scadente, la anumite termene prestabilite.
Pentru asigurarea culturilor agricole, despagubirile se platesc dupa evaluarea daunei, in functie de:
- proportia daunei in functie de gradul de distrugere, respectiv totala sau partiala si de nivelul cheltuielilor efectuate pana la momentul producerii daunei;
- gradul de distrugere (daunare) reprezinta raportul procentual dintre valoarea pierderii medii de productie ca urmare a evenimentului si valoarea productiei medii de referinta inscrisa in polita de asigurare.
In momentul incheierii politei de asigurare a culturilor agricole, sunt necesare:
- cererea – chestionar si specificatia culturilor ce se doresc asigurate;
- schita – plan de situatie (format A4/A3), semnat si stampilat, care sa prezinte localizarea culturilor care se intentioneaza a fi asigurate;
- devizul estimativ al cheltuielilor tehnologice directe de productie ce urmeaza a fi efectuate pentru cultura/ile respectiva/e.
Riscurile acoperite de asigurarea culturilor agricole
Riscuri generale:
- incendiu produs din orice cauza;
- ploi torentiale;
- furtuna;
- grindina;
- alunecare/ prabusire/ surpare de teren;
- inghet timpuriu de toamna;
- inghet tarziu de primavara.
Riscuri speciale – la solicitarea si cu acceptul reasiguratorului, prin derogare de la conditiile de asigurare, pe baza de clauze speciale si cotatii (prime) de asigurare suplimentare, dintre riscurile excluse in conditiile de asigurare pot fi acoperite si alte riscuri, in anumite limite stabilite de asigurator.
Ce trebuie sa stii despre asigurarea animalelor?
Se pot asigura: bovinele si bubalinele, cabalinele si catarii, ovinele si caprinele, porcinele, in functie de categorii constituite dupa urmatoarele criterii:
Grupe de specii:
- Bovinele si bubalinele (tauri, boi, vaci, bivoli, bivolite);
- Cabalinele si catarii (armasari, cai, iepe, catari, magari);
- Ovinele si caprinele (berbeci, batali, oi, capre, tapi);
- Porcinele (vieri, porci, scroafe).
Clase de calitate:
- Animale comune;
- Animale de rasa.
Optand pentru clauze speciale, poti beneficia de asigurare si pentru asigurarea urmatoarelor specii de pasari: gaini, gaste, rate, curci, fazani, pe categorii constituite dupa specii, rase, varste, destinatii/ productii si moduri de exploatare.
Raspunderea asiguratorului incepe:
- Pentru riscuri generale – a doua zi de la plata primei de asigurare (sau rata I);
- Pentru accidente – la 5 zile de la plata primei de asigurare (sau rata I de prima) si se prelungeste cu 5 zile dupa data de expirare prevazuta in polita;
- Pentru boli – la 60 de zile de la plata primei de asigurare (sau rata I de prima) si se prelungeste cu 60 de zile dupa data de expirare prevazuta in polita.
Despagubiri:
- daune partiale – se acopera pierderea neta in urma sacrificarii si/ sau cheltuielile efectuate pentru reabilitare veterinara sau recuperare, pe baza de acte doveditoare;
- daune totale – pieirea: moartea sau sacrificarea animalelor fara recuperari, despagubirile se acorda in limitele sumelor asigurate;
- Pentru boli – la 60 de zile de la plata primei de asigurare (sau rata I de prima) si se prelungeste cu 60 de zile dupa data de expirare prevazuta in polita.
Despagubirile se platesc in maxim 30 de zile de la data depunerii intregii documentatii la asigurator, in baza acordului scris al asiguratului asupra sumelor convenite.
Riscurile acoperite de asigurarea animalelor
Riscuri generale:– riscuri care pot conduce la accidentarea sau moartea animalelor:
- Grindina;
- Furtuna;
- Incendiu;
- Trasnet;
- Explozie;
- Alunecari de teren;
- Furt;
- Greve si tulburari civile;
- Izbiri de catre autovehicule.
Riscuri de accidente si boli:
- loviri si raniri, caderea animalelor sau caderea pe animale a unor corpuri, actiunea curentului electric, insolatie, asfixie, inec, leziuni interne provocate de inghitirea unor obiecte, distocie;
- atacul animalelor salbatice sau al altor animale, muscatura serpilor, intepatura insectelor veninoase;
- intoxicatiile animalelor cu medicamente administrate in scop profilactic sau curativ;
- intoxicatia subita cu ierburi, cu substante toxice sau medicamentoase, meteorizarea acuta din cauza furajelor;
- bolile medicale, obstetricale si chirurgicale; accidentele produse sau favorizate de boli;
- sacrificarea de necesitate din dispozitia autoritatilor sanitar-veterinare, în urma producerii unui risc asigurat care provoacă moartea iminentă a animalelor;
- accidentele sau bolile cauzate animalelor cu intentie sau din culpa de terte persoane identificate.
Pentru a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, trebuie sa declare si sa inregistreze culturile agricole in registrul agricol, sa intretina culturile agricole, sa depuna o instiintare, in scris, la primarie cel mai tarziu in 48 de ore de la data producerii evenimentului, in cazul distrugerii ori vatamarii culturilor agricole si sa prezinte, in conformitate cu realitatea din teren, nivelul estimativ al pagubelor inregistrate.
Pentru a atenua in mod simtitor problemele repetate si acute cu care se confrunta producatorii din agricultura si zootehnie, va punem la dispozitie o paleta cat mai larga de produse de asigurare agricole care sa raspunda eficient si prompt nevoilor Dvs.